Ferie zimowe 2018 ,,Ale kosmos”.
Tegoroczne ferie upłynęły nam na poznawaniu przestrzeni komicznej i miały na celu wzbogacenie wiedzy na temat Układu Słonecznego. Uczestnicy posługiwali się pojęciami związanymi z kosmosem: planeta, orbita, gwiazda, kometa, rakieta itp. Pogłębiona została ich wiedza na temat kuli ziemskiej, miejsca Ziemi w kosmosie. Próbowali także wyjaśniać proste zjawiska astronomiczne np. przyczynę dnia i nocy. W trakcie zajęć warsztatowych konstruowali rakiety, statki Ufo. Powstały prace plastyczne przedstawiające kosmitów oraz kosmos. Dowiedzieli się co jedzą kosmonauci i sami przygotowali kosmiczne jedzenie. Zorganizowany został kosmiczny pokaz mody, a także powstała galaktyczna choreografia taneczna. W ramach urozmaicenia zajęć zorganizowano wyjścia na basen, do kina oraz wycieczkę poza miasto.

Wigilijka świetlicowa
Na święta jak zawsze czekaliśmy z niecierpliwością i się do nich solidnie przygotowaliśmy. Podczas Wigilijki nie mogło zabraknąć życzeń, wspólnego posiłku, jasełek, śpiewania kolęd i oczywiście prezentów od świętego Mikołaja, których było pełno pod naszą choinką. Dzięki naszych kochanym Mikołajom możliwe było przeprowadzenie akcji ,,Paczka dla dzieciaczka” Każe dziecko dostało to o czym marzyło.

Jarmark Bożonarodzeniowy
Po raz kolejny przed świętami braliśmy udział w jarmarku bożonarodzeniowym, który odbył się w Oświęcimskim Centrum Kultury. Prezentowaliśmy na nim wytwory naszych podopiecznych: bombki, aniołki, choinki, bałwanki, stroiki, kartki świąteczne i wiele innych ozdób świątecznych. Każdy znalazł coś dla siebie.

Świąteczna zbiórka żywności
Na świątecznej 21 zbiórce żywności nie mogło nas oczywiście zabraknąć. Dzięki naszym wspaniałym wolontariuszom udało się zebrać 1701 kg żywności, która trafiła potem do osób potrzebujących. Z niecierpliwością czekamy już na następną zbiórkę żywności. Razem możemy więcej.