18. Wielka Parada Smoków
Uczestnictwo w Wielkiej Paradzie Smoków w Krakowie to już niejako nasza tradycja. W tym roku tematem przewodnim tej imprezy były ,,Smoki dziennika Marco Polo”. Nasza wyobraźnia nie ma granic, dlatego tym razem stworzyliśmy dwugłowego smoka, który był mobilny. Jego konstrukcja oparta była na rowerach, dlatego łatwo, z naszą małą pomocą, mógł się przemieszczać. Smok wzbudzał ogromne zainteresowanie. Nasza praca została doceniona przez organizatorów- w konkursie na Najpiękniejszego Smoka Parady zdobyliśmy III miejsce! Do domów wróciliśmy zmęczeni, ale bardzo dumni.
Zadanie współfinansowane przez Miasto Oświęcim.

Sprzątanie świata 2018
Jak co roku, wychowankowie Świetlicy Terapeutycznej wzięli udział w akcji ,,Sprzątanie świata”. Razem chwyciliśmy za worki, rękawiczki i ruszyliśmy uporządkować naszą okolicę. W akcję wszyscy bardzo mocno się zaangażowaliśmy. Dzięki temu wzrosła nasza świadomość ekologiczna oraz odpowiedzialność za środowisko naturalne.

Śniadanie wielkanocne
W tym roku w Świetlicy Terapeutycznej postanowiliśmy zorganizować śniadanie wielkanocne. Nasz wielkanocny stół przykryty był białym obrusem i przystrojony gałązkami bukszpanu. Śniadanie rozpoczęliśmy od wzajemnych życzeń i dzielenia się jajkiem. Nie zabrakło również żurku, sałatek oraz tradycyjnej babki wielkanocnej. Przygotowane przez nas potrawy zniknęły ze stołu w błyskawicznym tempie.

Topienie marzanny
21 marca, w pierwszy dzień kalendarzowej wiosny, w wielu polskich miastach i miasteczkach można zobaczyć grupy dzieci spacerujących z kukłami- marzannami, w różnych kierunkach. Również i my w tym roku zrobiliśmy kukłę, która symbolizowała złą, długą i szarą zimę. Owa pani miała kolorową sukienkę, długie włosy i chustkę na głowie. Nasza marzanna powstała na zajęciach plastycznych, a kiedy była już gotowa, poszliśmy ja spalić. Teraz czekamy na pierwsze ciepłe promienie słońca i odradzającą się przyrodę.